home napíšte nám RSS home
Christiana - spoločenstvo kresťanov v Bratislave a Radostné srdce - spoločenstvo kresťanov v Partizánskom

Ako rásť v službe?

Je to úplne naopak

the-mudd-partnership-what-is-servant-leadershipSlúžiť znamená dať sa k dispozícii. Je to odpoveď na Božie zavolanie. Sluha je ten, kto je podriadený niekomu inému – Bohu a potom ľuďom. Sluha usiluje o to, aby boli naplené potreby toho druhého.

Kto sa chce stať medzi vami prvý, bude vaším otrokom. Ani Syn človeka neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a dať svoj život ako výkupné za mnohých. Matúš 20:27-28

To najviac je si vziať to posledné miesto. Môžeš stráviť roky modlitbou za tvoje životné povolanie, ale garantujem ti, že uvidieť pozíciu sluhu dokážeš okamžite. Len zdvihni pohľad od obrazovky a pozri sa okolo. Vidíš ako by si mohol poslúžiť?

Ako rásť v službe?

Amen, amen, hovorím vám: Ak pšeničné zrno, ktoré padne do zeme, neodumrie, zostane samo. Ale ak odumrie, prinesie veľkú úrodu. Kto miluje svoj život, stratí ho, a kto svoj život na tomto svete nenávidí, zachová si ho pre večný život. Ak mi niekto slúži, nech ma nasleduje, a kde som ja, tam bude aj môj služobník. Ak mi niekto slúži, toho Otec poctí. Ján 12: 24 – 26

1. Zomri vlastným nárokom, túžbe prežiť svoj život pre seba.

five-easy-garden-plants-grow-seed-1-seedlingsZrno musí v zemi odumrieť, aby prinieslo nový život. Ježiš musel zomrieť, aby sme my mohli žiť. Ak mu chceš slúžiť, nasleduj Ho v jeho príklade. Kristus založil cirkev na báze vzájomnej služby, kde sa stávame sluhami jeden pre druhého. Charakter myslenia doby je iný – hľadá sebauspokojenie, autoritu a moc. Nezávislosť je však diablova cesta.

Skutky 20:24 Pravda, pokiaľ ide o môj život, neprikladám tomu nijakú cenu. Záleží mi len na tom, aby som dokončil svoj beh a službu, ktorú som prijal od Pána Ježiša: hlásať evanjelium o Božej milosti.

2. Nasleduj Ježiša, buď tam, kde je On.wpid-wp-1423689624488

To neznamená, že vo štvrtok o 18:00 mám čas na službu. Ukazuje to na dynamický vzťah. Kam sa pohne, tam idem za ním. Neprestajne som v jeho šľapách. Si mu na stope? Držíš s ním krok?

3. Odovzdaj sa Bohu, odovzdaj sa ľuďom. 

Pre službu sa potrebujeme vedome rozhodnúť a odovzdať. V podstate nás Boh kúpil, mali by sme byť Jeho sluhami, no on nás nenúti. Môžeš sa však dať do služby druhým tak ako Stefanasov dom.

1Kor 16:15 15  Prosím vás, bratia: Viete o Stefanasovom dome, že je prvotinou Achájska a že sa dali do služby svätým;

1Kor 9:19 19  Lebo hoci som aj slobodný voči všetkým, dal som sa do služby všetkým, aby som získal čím viacerých.  

4. Začni tam, kde si už dnes.

Tvojim obrátením Boh dostal prístup do tvojho sveta a chce tam priniesť vplyv. Svoj vplyv šíri službou. Práca či škola tvorí veľkú časť tvojho času. Vieš ju premeniť na službu? Vieš pracovať ako pre Pána, nie pre svojho šéfa? Buď svedomitý, sprav aj niečo navyše. Vidíš tam ľudí, ktorých Boh miluje? Čo by ich odbremenilo, čo by ich potešilo? Ak v tvojom živote nevidíš možnosť ako slúžiť, sprav s tým niečo. Najlepšie niečo radikálne.

Kol 3:17 A všetko, čo konáte slovom alebo skutkom, všetko robte v mene Pána Ježiša a skrze neho ďakujte Bohu Otcovi.

5. Uvedom si, že si iba správca. Nič ti tu skutočne nepatrí. 

Jedna mamička v KC ma predstavila svojim priateľkám ako správkyňu KC. Ani nevedela aký správny termín použila. Nie sme majitelia, ani šéfovia ani riaditelia. Sme správcovia Božích vecí. A najlepšia kvalita správcu je, aby bol verný.

1 Kor 4:1 1  A tak nech nás každý pokladá za Kristových služobníkov a za správcov Božích tajomstiev.

6. Maj otvorené oči a srdce, aby ťa Boh mohol použiť. 75fca004087d848c7bd641b19cce82c9

Boh ťa môže zavolať aj na nové miesta. Môže k tebe prehovoriť rôznymi spôsobmi, či už pri tvojom stíšení, modlitbe alebo len keď máš oči otvorené a uvidíš potrebu okolo teba, pre ktorú ti Boh zlomí srdce. Boh nás volá mu slúžiť – súvisí to s Jeho zámerom pre náš život a podľa darov Jeho milosti. Verím, že nás Boh povolal aj ako spoločenstvo, byť svedectvom okolitým rodinám. Máš v tom svoj podiel? Odovzdal si sa týmto susedom?

Na koniec si pamätaj, že ak slúžiť, Otec ťa poctí. Čo môže byť viac?

Pridaj komentár

Musíte sa logged in , ak chcete komentovať.