home napíšte nám RSS home
Christiana - spoločenstvo kresťanov v Bratislave a Radostné srdce - spoločenstvo kresťanov v Partizánskom

Novoročný pôst – príprava

7. – 27. január

prihlás sa tu

Drahá Christiana,

začiatkom nového roku vyhlasujeme v zbore pôst a s veľkou radosťou vás do neho pozývame. Zámerom pôstu bude – vyvýšiť Pána v našich životoch aj medzi nami v zbore, pokoriť sa a hľadať Jeho vôľu. Týmto pôstom chceme vyjadriť našu túžbu po ňom. Jednoducho ho hľadať. Verím, že sa priblížime k Božiemu srdcu, že nás to prebudí a inšpiruje do nového obdobia. Prakticky pôjde o Danielov pôst – na ovocí a zelenine. Môžete sa pôstiť celý čas alebo iba nejaký. Môžete sa aj nezapojiť. Máme ešte čas sa za tento pôst modliť.


Čo je Danielov pôst?
Je pomenovaný podľa proroka Daniela, ktorý sa postil 21 dní a jedol iba zeleninu a ovocie a pil vodu…

Čo môžeme jesť?
Nejedz žiadne mäso, mliečne výrobky, žiadne sladkosti, žiadna káva, čaje ani sladké malinovky a žiaden chlieb a cestoviny. Pi vodu. Jedz všetky druhy zeleniny a ovocia, strukoviny (fazuľa, šošovica, sójové produkty), orechy a semená, korenie. Do jedálnička takisto môžeš zahrnúť hnedú ryžu a celé zrná obilia (ovos, pšenica) ale nie múku. Pred pôstom sa rozhodni sám, ako pôst budeš dodržiavať (či budeš piť kávu atď…) a dodrž to. Tiež sa rozhodni pre dĺžku pôstu.

Čo robiť počas pôstu?
Keďže cieľom pôstu je hľadať Pána, tak urob si pre neho čo najviac času. Činnosti, ktoré nepotrebuješ, obmedz – ako je sledovanie TV, surfovanie po webe a sociálnych sieťach. Venuj radšej tento čas Božiemu Slovu, modlitbe dobrej knihe alebo audio kázni.

Každý štvrtok sa budeme stretávať na modlitbách v zbore. Využi túto príležitosť byť s ľuďmi, ktorí sa tiež pôstia. Spoločné modlitby nás môžu povzbudiť vytrvať.

Ako sa pripraviť na pôst?
Pros Pána, aby ti pomohl sa pôstiť. Vyznaj svoje hriechy Bohu, pros Ducha Svätého, aby ti ukázal tvoje slabé oblasti. Odpusť tým, ktorí ti ublížili, a požiadaj o odpustenie tých, ktorým si ublížil ty (Marek 11:25Lukáš 11:417:3-4). Podriaď svoj život úplne Ježišovi Kristovi a odmietni svetské túžby, ktoré sa ti v tom snažia zabrániť. (Rímskym 12:1-2).

Hoci je pôst hlavne duchovnou disciplínou, začína zmenou fyzických zvykov. Nemal by si postiť bez špecifickej fyzickej prípravy.

Ak sa plánuješ postiť niekoľko dní, pred jeho začiatkom ti pomôže jedávať menšie porcie než prestaneš jesť úplne. Pred pôstom si odopri „posledné veľké hody“. Zmenšovanie porcií niekoľko dní pred pôstom dá signál tvojej mysli, žalúdku a apetítu, že aj menej jedla je v poriadku.

Niektorí zdravotníci odporúčajú jesť 2 dni pred začatím pôstu iba surovú stravu. Tiež sa odporúča odstaviť kofeínové nápoje a sladké jedlá, aby sa zmenšil hlad a nepohodlie v prvých dňoch pôstu.

Čo očakávať?
Hoci je pôst úžasným duchovným požehnaním, nie je vždy jednoduchý. Často je sprevádzaný rôznymi telesnými aj duševnými ťažkosťami a nepohodlím.

Môžeš zažívať nejaký vnútorný konflikt, keďže si odopieraš potešenie z jedenia chutného jedla. Každý druh pôstu ti prinesie aj pocit netrpezlivosti a podráždenosti. Počas 3-dňového pôstu tento boj vyvrcholí na konci 2.dňa. To bude ten najlepší čas, aby povstalo tvoje „ja“ a povedalo, „Ďalej už nepôjdem. Už toho mám dosť.“

Môžem mať bolesť z hladu?
Najväčšie boesti sú počas prvých 3 dní. Môže sa vyskytnúť pocit chladu, ťažké dýchanie, zvýšený telesný zápach, citlivosť na svetlo, zmeny v spánku, bolesti hlavy a žalúdka. V dôsledku zvýšeného príjmu tekutín, môžeš očakávať aj častejšie vylučovanie. Biely povlak na jazyku môže byť sprievodným znakom detoxikácie organizmu.

Po prvých 2 týždňoch predĺženého pôstu, mnohé z týchto symptómov ustúpia. Pokračujúce bolesti v rôznych častiach tela zvyčajne znamenajú znižovanie vrstvy  tuku, čo však nie je vôbec škodlivé. Avšak akékoľvek rozsiahle bolesti by mali byť okamžite vyšetrené lekárom.

Bolesti hlavy alebo žalúdka môžu byť výsledkom odlevu soli, cukru alebo kofeínu z tela. Znížením ich ešte pred začatím pôstu ti pomôže sa týmto bolestiam vyhnúť. Bolesti v dolnej časti chrbta môže značiť, že si dehydratovaný, preto vždy pi dostatok tekutín. Pri prudkom pohybe môže dôjsť k závratom, vtedy na sekundu, dve zastaň a pohybuj sa pomaly.

Počas pôstu, zažiješ rôzne boje, nepohodlie, duchovné víťazstvá a zlyhania. Ráno sa môžeš cítiť ako na vrchole sveta, ale večer budeš zápasiť s telesným pokušením vyjesť chladničku a počítaním dní do konca pôstu. Obzvlášť to môžu očakávať nováčikovia v pôste. Aby si čelil týmto pokušeniam, tráv viac času s Pánom. Vyjdi von prechádzku na čerstvom vzduchu, počas ktorej hovor s Pánom.

Ako ukončiť pôst?
Keď príde čas ukončenia pôstu, nezačni sa prejedať. Keďže sa tvoj žalúdok zmenšil, a črevá počas pôstu nepracovali, začni tuhú stravu jesť postupne a v malých porciách, aby si sa vyhol zlyhaniu obličiek alebo zažívacím problémom. Ak by si naraz začal jesť tak, ako pred pôstom, tvoje telo by zažilo šok a zažíval by si mnohé fyzické ťažkosti.

Rady k pôstu sme čerpali zo zboru Devleskero Kher

prihlás sa na pôst tu

Magdaléna píše,

december 20, 2016 @ 16:15

Pridala som praktické info k pôstu, čítajte :)

Peter Škrovan píše,

december 21, 2016 @ 13:48

Niet čo dodať k tomuto veru… skvelý návod! :)
Vďaka Devleskero Kher!

Pridaj komentár

Musíte sa logged in , ak chcete komentovať.