home napíšte nám RSS home
Christiana - spoločenstvo kresťanov v Bratislave a Radostné srdce - spoločenstvo kresťanov v Partizánskom

Vzácna návšteva v Radostnom srdci

igor píše,

september 21, 2009 @ 1:23

O krstoch to bolo veľmi dobré. Ďakujem, Forest. :-)

stefan píše,

september 22, 2009 @ 7:36

Zaujímavá prednáška, ale veľmi jednostranná. Kresťanstvo tu máme už vyše 2000 rokov a cirkev má chvalabohu inštitút tradície, ktorý má za úlohu chrániť pred tým, aby si niekto vysvetľoval biblické verše podľa svojich vlastných predstáv…

Dominika píše,

september 22, 2009 @ 19:58

Nie je prave tradicia velmi obmedzeny pohlad? Je to tradicia, ktora povzbudzuje cloveka pouzivat vlastny rozum, neprijimat biblicky nepodlozene dogmy, ktore vyhlasi niekto „neomylny“ a dava cloveku slobodu vypocut si aj iny nazor niekoho omylnejsieho, ale o to pokornejsieho a pravdivejsieho?

igor píše,

september 22, 2009 @ 23:49

Myslím, že 2tisíc rokov je dosť dlhý čas, aby si človek o ovocí inštitútu mohol utvoriť názor. Je namieste že si nepoužil v slove „chválabohu“ veľké B.
V 2 Kron 34:2 sa o Joziášovi píše, že „… chodil po cestách Dávida, svojho otca…“ Nebol to jeho vlastný otec, ale nasledoval jeho cestu, spôsob, príklad ako otca. A tým príkladom bola poslušnosť Bohu a jeho slovu. Takú tradíciu chcem.
Vidíš nejaký nesúhlas s písmom alebo s tradíciou? V druhom prípade sa treba zamyslieť nie nad „prednáškou“…

stefan píše,

september 24, 2009 @ 19:39

tak ale nič nové pod slnkom…veď toto tu bolo už niekoľkokrát…napr. aj v 16 storočí, nie?. Boh je aj tajomstvom. Otázka je, že čo je to poslušnosť bohu a jeho slovu…tieto letničné krúžky tiež len niekto vymyslel a svojím spôsobom „naordinoval druhým, ako treba veriť, ako sa treba modliť, kla

Dominika píše,

september 25, 2009 @ 21:56

Poslušnosť Bohu a Jeho slovu?
Božie slovo hovori: „Niet nad to, čo je napísané, aby ste nehorlili jeden za druhého proti inému.“ (1. Kor 4:6)
„Nepridávaj nič k Jeho slovám, aby ťa nestrestal a neoznačil za klamára.“ (Príslovia 30:6)

Katechizmus (82): „Z toho vyplýva, že [Rímskokatolická] Cirkev nečerpá svoju istotu o všetkom, čo bolo zjavené, iba zo Svätého písma. Preto treba [Písmo aj Tradíciu] prijímať a vážiť si ich s rovnakou láskou a úctou.“

Ja som z prednášky nadobudla pocit, že tomu pánovi oveľa viac záleží na tom, aby poslúchal Boha, ako na tom, čo si o

anina píše,

september 26, 2009 @ 9:58

yess!! pridávam sa k tebe Dominika. Pekne si to povedala…

stefan píše,

september 27, 2009 @ 19:41

Tak teda neviem. Ja som našiel v o Svätom písme aj to, že niet Boha( Ž 14,1). Svedkovia Jehovovi argumentujú tak, že pospájajú alebo povytŕhajú uryvky z Biblie krížom krážom Starý aj Nový zákon. To že ma niečo „osvieti“ a zrazu nájdem zmysel nejakého bibického príbehu ešte neznamená, že to je naozaj tak. Keď teda tak veľmi striktne zavrhujete tradíciu, tak mi povedzte, na základe čoho vznikla Biblia, ak len nie na základe tradície? Azda mám uveriť tomu, že napr. za Ježišom z Nazareta niekto chodil s diktafónom a nahrával, poprípade zapisoval, čo povedal? Nevytvorila ju práve Tradícia, ktorá sa vyvíjala v cirkvi od jej začiatku? Alebo je to snáď tak, že Ježiš dal cirkvi Nový zákon? Nie je tam nič napísané o tom, že by odovzdal svojim učeníkom nejaké posvätné knihy. A potom, nebola to práve Tradícia, ktorá stanovila, ktoré knihy sú kanonické alebo ktoré nie sú? Veď kánon Nového zákona, s ktorým tu operujete bol stanovený na základe Tradície na koncile v Kartágu r. 397. A potom, keď sa už ideme opierať o Božie Slovo, tak teda do toho: LK 1, 1-2: „Už mnohí sa pokúsili zaradom vyrozprávať udalosti, ktoré sa u nás stali, ako nám ich odovzdali tí, čo ich od začiatku sami videli a boli služobníkmi slova.“ a napr. aj toto: „Ale Ježiš urobil ešte veľa iného. Keby sa to všetko malo dopodrobna opísať, myslím, ani na celom svete by nebolo dosť miesta na knihy, ktoré by bolo treba napísať.“ ( Jn 21,25). neviem, že kto vám dal právo znevažovať a opovrhovať Tradíciou, keď ju tu máme od apoštolských čias. To sme akože všetci, aj naši predkovia 2000 rokov žili v blude? Mučeníci, ktorí zomierali pre toto učenie boli vlastne blázni, ktorí zomreli nadarmo a zbytočne? Ja som katolík a úžasnú prítomnosť Boha cítim vo svojom živote dennodenne. A cítim ju aj vtedy, keď sa modlím ruženec. Ak ju cítite aj vy, nič proti tomu nemám a doprajem vám to. Dokonca sa budem z toho tešiť, lebo aj môj Pán to tak robil: „Ján mu povedal: „Učiteľ, videli sme kohosi, ako v tvojom mene vyhá

boris píše,

september 27, 2009 @ 21:06

Milý Štefan, menej urážok a útokov by pridalo váhu tvojim argumentom, aká im chýba. Samozrejme, ak vedieš dialóg.
Akosi si vynechal odpoveď na Dominikine vysvetlenie. Dovtedy to dialóg bol. Skús sa prosím vrátiť a pokračovať odtiaľ. Pokús sa o odpoveď.

Vynechám tie škaredé obvinenia a vrátim sa k tvojej obhajobe tradície. Skúsim odpovedať tvoju otázku, „z čoho iného máme Bibliu ak nie na základe tradície?“
Verím, že Biblia je Bohom inšpirované a zapísané Božie slovo. Nie zapísaná tradícia. Konkrétnym ľuďom ho Duch Svätý dával na zapísanie v rôznych obdobiach. Napriek tomu si vzájomne neodporujú, ale sa potvrdzujú. (Mimochodom, žiadna známa tradícia nedosiahla takú zhodu naprieč desiatkam generáciií).

Prečítaj si o prijímaní biblického kánonu viac. Dovtedy evanjeliá a listy kolovali medzi zbormi, čítali sa. Bolo mnoho očitých svedkov tých udalostí v prvej cirkvi a ich svedectvá potvrdzovali ich pravosť. Postupne sa dostali do obehu aj plagiáty a falošné učenia. To mohlo niekoho zmiasť. Bolo nutné brániť sa. Koncil, čo spomínaš, bol vyústením procesu úprimného skúmania a overovania autenticity listov a hlavne súladu s Božím jednaním známym zo SZ a služby Ježiša Krista na zemi.
Boli aj listy, ktoré sa do kánonu nedostali. A nie všetky kvôli plagiátorstvu. Ale na tých, čo boli prijaté, sa zhodli všetci. To množstvo ľudí v geograficky vzdialených zboroch, ktorí počúvali Boha a prijímali Jeho spásu, boli obrovským sitom, ktoré oddelilo potvrdené listy a evanjeliá od ostatných. Koncil to oficiálne vyhlásil. To nebol produkt tradície, o ktorej hovoríš. Tá ešte vtedy nejestvovala.

dalibor píše,

september 27, 2009 @ 21:12

Som presvedčený, že bude lepšie, keď debata týmto spôsobom nebude ďalej pokračovať. Boh hovorí často tichým hlasom, alebo aj mlčí; tým viac mlčme aj my a nehovorme radšej o tom o čom máme chabé znalosti a radšej sa pýtajme Pána, čo hovorí On, ako to vidí On, čo je podľa neho pravda, veď On je PRAVDA. Ide o naše a nielen naše životy pred Pánom a pre večnosť. Všetci bez Neho len blúdime, tak sa nechajme Ním viesť. Poznávajme Písmo a Pánovu moc.

veduci tabora :-) píše,

september 27, 2009 @ 21:40

Mily Stefan, rozumieme ze sa niekomu nase sposoby nepacia. A suhlasime, ze podla Mk 9:38-40 nemame branit inym zit s Panom len preto, ze nechodia s nami. Neznamena to, ze zamlcujeme preco sme sa rozhodli nasledovat Pana Jezisa ako evanjelici a nie katolici. To by sme klamali.

Mrzi ma, ze nas obvinujes z podvadzania. Vies, ked povieme cirkev alebo cirkvi, nemyslime tym katolicku cirkev. Pre nas je cirkev oznacenie vsetkych cirkvi, kde sa zdruzuju Bozie deti. Isteze mas na to iny nazor, ale snad nepotrebujes znizovat druhych, aby si sa v tej svojej citil lepsie, hm?

Ak sme ta niecim urazili – tvoju vieru alebo tvoju cirkev – tak ma to naozaj mrzi a iste to nebolo umyselne. Ak ta uraza, ze mame na veci iny nazor, tak to skus rozdychat. je to uloha pre obe strany – v nebi budeme byvat spolu.

Chceme zdoraznit, ze tabory pre deti nie su miesto, kde hovorime ktora cirkev je lepsia. Hovorime o Ježišovi a vedieme deti k nemu. Je zjavne kto sme a kto nie sme. Nikdy sme sa nevydavali ani nepodobali na katolikov. Vieru kazdeho chceme respektovat, nakolko sa nam to dari, musia povedat ini. Ale to je o co nam ide. Je to nie lahke vzdy spravne trafit a vystihnut.

Stefan, su stranky, na ktorych ta nic nepohorsi. tam sa budes citit lepsie – ak hladas len to. Inak, gratulujeme ti k rekordu v dlzke komentara. Naozaj to je najdlhsie v historii tejto webstranky. :-)

Fii píše,

september 28, 2009 @ 17:50

ja mozno nie som teolog, ani len amatersky, a mam problemy porozumiet dlhym a hlbokym debatam, ale Tradiciu som zazil (a zazivam) na vlastnej kozi, a viem, ze ak je na nej zalozena cirkev, potom k nej nepatrim. Ja chcem zit v cirkvi zalozenej na Zivote ktory nam dava Pan, vo veciach ktore su mi blizke a zrozumitelne. A myslim ze tuto milost mi Boh dal. Som za to vdacny.

Beata píše,

september 30, 2009 @ 7:13

Pekne si to napisal, naozaj. Ak cirkev netvori zivy Boh a veriaci ziju len z tradicie, nie je to prave krestanstvo a taky zivot dlho nevydrzi…

Martin P., píše ... píše,

september 30, 2009 @ 23:24

Dalibor súhlasim s tebou bracek, už túto debatu prosím dalej nerozvádzajte, nemám z tejto debaty pokoj , a verím že ani nášho dobrého BOHA to netešilo…

Pridaj komentár

Musíte sa logged in , ak chcete komentovať.